Polens ambassadør i Danmark på vej mod nye opgaver

    Polen_Rafal_Wisniewski_ambassadør_Maja_Giannoccaro_1

    Polens ambassadør i Danmark gennem fem år, Rafal Wisniewski, er tilbage i Warszawa, efter fem års godt arbejde for Polen i Danmark. Her ses han under et møde med flere hundrede faglige tillidsfolk i LO Hovedkvarteret på Islands Brygge i København. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G FOTO.


    KØBENHAVN: Polens markante ambassadør i Danmark gennem fem år, Rafal Wisniewski er tilbage i Warszawa og på vej mod nye opgaver og mål for Polen.


    Det er ikke en helt almindelig mandag på Polens ambassaden i København i dag. Ambassaden er for første gang begyndt en uge uden sin ambassadør gennem fem år, Rafal Wisniewski.

    Farvel Dronning

    Den 15. september takkede Rafal Wisniewski af hos Danmarks dronning Margrethe på Amalienborg, og ugen efter blev der holdt afskedsreception på ambassaden.

    I sidste uge rejste Polens markante ambassadør så til Udenrigsministeriet i Warszawa. – En aktiv polsk stemme i den danske debat, der vil blive savnet, mener polennu.dk. Vi talte med ambassadøren umiddelbart før afrejsen, men først lidt baggrund.

    Topembedsmand med format

    Rafal Wisniewski kom fra toppen af det polske Udenrigsministerium inden han blev sendt til Danmark. Han var hovedmanden bag Polens kampagner op til landets medlemskab af EU i 2004, og blev direktør i det polske Udenrigsministerium i 2007.

    Prioriteret

    Det var derfor et klart signal om at prioritere de dansk-polske relationer højt, der fik daværende statsminister Donald Tusk og udenrigsminister Radek Sikorski til at vælge den dengang 45-årige topdiplomat fra Lodz til at repræsentere Polen i Danmark.

    Dansk-polsk æra

    Rafal Wisniewskis periode som ambassadør i Danmark, har været præget af hektisk aktivitet mellem Polen og Danmark. I perioden har Danmark og Polen haft EU-formandskab, COP-klima samarbejde og en lang række fælles europæiske initiativer, blandt andet i forbindelse med krisen i Ukraine og sikkerheden i Østersøen. Men det er ikke kun på de hårde faglige områder ambassadøren har skabt synlige resultater. Også på det kulturelle felt, er der sket mange ting de seneste fem år.

    Retvisende billede

    – Min vigtigste opgave har været at udbrede kendskabet til Polen, og fortælle et retvisende billede af vort folk og vort land. Mange har stereotype opfattelser af polakker og Polen, og den opfattelse får vi sikkert aldrig ændret helt, men noget er der sket, og det er et arbejde vi hele tiden bliver nødt til at fortsætte, siger Rafal Wisniewski.

    Respekteret ambassadør

    Rafal Wisniewski har opnået stor respekt i den danske medieverden og blandt samarbejdspartnerne i Danmark, fordi han aldrig har været bange for at tage en debat, og aldrig været bange for at stille op overfor selv de største kritikere.

    I løvens hule

    Da diskussionerne om social dumping og polsk arbejdskraft var på sit højeste, mødte ambassadøren LO tillidsfolk i organisationens hovedkvarter, og selv om Rafal Wisniewski ikke fik omvendt fagforeningsfolkene, så gjorde hans input stort indtryk på de faglige leder, der fik sat lidt flere nuancer på deres holdninger. LO-formanden udtrykte da også, ved samme lejlighed, stor begejstring for samarbejdet med Rafal Wisniewski.

    Maksimal synlighed

    Det var også en polsk markering uden lige, da Dansk Industri sidste år holdt DI-Topmøde med overskriften: Witam – der på polsk betyder velkommen. Her holdt ambassadøren en slagkraftig tale til cirka 1.100 af Danmarks toperhvervsledere og danske medier, og høstede stort bifald for sit bidrag. Rafal Wisniewski har også været særdeles aktiv i andre af de dansk-polske handelsfora, og har et godt samarbejde med de danske og polske erhvervsorganisationer.

    Dansk-polsk og polsk-dansk

    Selv om ambassadørens opgave, var at være repræsentant for den polske regering i landet, ser Rafal Wisniewski også tilbage på en tid, hvor han har måtte forklare og fortælle sine landsmænd om danskerne.

    – Jeg har også set det som en stor opgave, at gøre de danske synspunkter og de særlige danske forhold gældende over for mine landsmænd, siger Rafal Wisniewski. Jeg har også forberedt min kolleger på, at en dag vil Polen også få immigrationsudfordringer, som i Danmark. Vi har også kunnet drage fordel af de danske erfaringer inden for offentlig administration og en række andre områder, som en ung nation som Polen ikke har samme erfaring med som danskerne. Men Polen ligner mere og mere Danmark, og polakkerne stiller også de samme krav.

    Misinformationer

    En af Rafal Wisniewski store opgaver har været at få ændret den stereotype opfattelse af polakkerne og Polen i Danmark. Ikke mindst efter forlydende blandt politikere og danske medier om, at mange polakker kommer til Danmark for at få børnepenge, understøttelse og andre sociale ydelser fra den danske stat.

    – Når debatterne er gået højt i Danmark, har jeg ofte måtte spørge om udgangspunktet for debatterne har været korrekte, siger den afgåede ambassadør. Har I tjekket fakta? Det har vist sig, at alt for mange af de historier der har været i danske medier om polakkerne og om Polen har været baseret på forkerte informationer. Rafal Wisniewski mener, at det vigtigt at gå i debat med medierne, når historier er baseret på falske informationer.

    – Det har ikke noget at gøre med, at jeg vil blande mig i pressens arbejde. Jeg respektere pressefrihed og ytringsfrihed og pressens vilkår, men hvis medierne viderebringer historier og debat, der er baseret på et forkerte oplysninger, så ser jeg det som min pligt at reagere, siger den afgåede ambassadør.

    Kritik af Politiken

    Lige inden Rafal Wisniewski forlod Danmark, nåede han også at tage til genmæle på en artikel i dagbladet Politiken, hvor man havde bragt en historie om Polens syn på flygtninge og polakkers behandling af jøder under Anden Verdenskrig. I et debatindlæg under overskriften: Politiken bringer absurde påstande om polakkerne, skrev ambassadøren blandt andet:

    Man yder ikke den europæiske debat – eller polakkerne – retfærdighed, hvis man reducerer den nuværende europæiske debat til en ”kamp” mellem de usolidariske, utaknemmelige og islamofobiske polakker og andre centraleuropæere (eller østeuropæere, som de sommetider benævnes mere end ti år efter deres indtræden i EU) på den ene side og de solidariske, medmenneskelige og multikulturelle vesteuropæere på den anden.

    Kom til Polen

    – Jeg siger ofte til de danskere jeg møder, som måske ikke har et helt opdateret billede af Polen, at de skulle rejse til Polen, og ved selvsyn konstatere hvordan vi er, siger Rafal Wisniewski.

    – Uanset om det har drejet sig om politik, handel, turisme, historie så har jeg opfordret danskere til at besøge Polen, og drage deres egne erfaringer og meninger om landet, siger Wisniewski.

    – Jeg er glad og overvældet over reaktionerne, når danskere – der ikke tidligere har været i Polen – vender tilbage og beretter om deres indtryk og oplevelser. De fleste får øjnene op for nye sider af Polen som de ikke kendte til, eller som de måske end ikke kunne forestille sig.- Det sætter mange ting i gang at komme til Polen, og det er den måde vi bedst kan vise danskerne, hvordan Polen og polakkerne i virkeligeheden er, siger Rafal Wisniewski til polennu.dk.

    Polen efter 25 år

    I forbindelse med 25 året for de første frie valg i Polen, skrev Rafal Wisniewski om samarbejdet med danskerne:

    – 25 år efter kommunismens fald i Polen er stafetten i det polsk-danske samarbejde blevet overtaget af erhvervsfolk, eksportører og investorer, som samarbejder med hinanden, og efterhånden også af de stadig flere turister, studerende, kunstnere og videnskabsfolk, som ikke længere ser på naboen på den anden side af Østersøen som et hemmeligt sted bag et tæppe eller en mur. De er alle med til at skrive et nyt og stadig mere optimistisk kapitel i historien om det polsk-danske samarbejde, som dog ikke ville have været muligt uden den foregående generations engagement. Den generation, som i yderst vanskelige og udfordrende tider udviste polsk-dansk solidaritet og kæmpede for frihed og demokrati. Det var denne generation, der – ofte anonymt – skrev det formentlig hidtil smukkeste kapitel i historien om vores naboskab.

    Uddannet i 1989

    Rafal Wisniewski er født i Lodz den 22. februar 1965, og uddannet fra Warszawa Universitet i 1989 i politiske historie og kultur, og er specialist i bl.a. ungarske forhold. Han er tidligere polsk ambassadør i Ungarn. Rafal Wisniewski har været hjernen bag flere oplysningskampagner om Polen, og var overordnet ansvarlig for de polske kampagner og pr-aktiviteter op til Polens indtræden i EU.
    I 2007 blev Rafal Wisniewski direktør i det polske udenrigsministerium, og ambassadør i Danmark i 2010.
    Rafal Wisniewski er gift og har to børn.

    Nye mål

    Hvilket opgaver der venter Rafal Wisniewski i Warszawa er endnu uvist, og mange prioriteringer i Polen afhænger formentlig af valget sidst på måneden, vurdere polennu.dk.

    Men der er ingen tvivl om, at Rafal Wisniewski vil blive savnet i Danmark. Samtlige kilder som polennu.dk har talt med, har kun rosende ord tilovers for den flittige og uomtvistelige stærke repræsentant for Polen i Danmark. Rafal Wisniewski har hævet over enhver tvivl fået ændret mange danskers opfattelse af Polen og polakkerne til det bedre. Polen har god grund til at være stolt over deres Rafal i Danmark, og Polens bidrag til det bilaterale samarbejde under hans ledelse.

    Redaktionen ønsker Rafal Wisniewski al mulig held og lykke, og takker for fem års samarbejde.

    Afløser på vej

    Det bliver den 38-årige viceudenrigsminister, Henryka Moscicka-Dendys, der overtager efter Rafal Wisniewski. Den nye ambassadør kommer til Danmark sidst på måneden.