Hyldest til danske modstandsfolk og en polsk

    Mindelunden__polak_polennu

    Skiltet ved indgangen til Mindelunden, hvor 70 året for befrielsen blev markeret mandag aften. Trods teksten: Her mindes danske mænd og kvinder, så ligger der også en polak i Mindelunden, sammen med sin danske kone, der er den eneste kvinde i Mindelunden. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


    KØBENHAVN: Danske modstandsfolk og en polsk, blev mandag hædret i Mindelunden i København i forbindelse med 70 året for befrielsen i Danmark.


    I dag fejres 70 årsdagen for befrielsen i Danmark, men beskeden om Tysklands overgivelse blev givet via radio fra BBC i London allerede den 4. maj om aftenen.

    Besked fra BBC

    Mandag blev modstandsfolk under Anden Verdenskrig hædret i Mindelunden i København, hvor den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt tale.

    Danmarks dronning lagde en krans i Mindelunden, hvor tidligere modstandsfolk, Polens ambassadør og mange andre gæster var mødt frem for at mindes de faldne under besættelsen i Danmark.

    Dybt berørt

    – Jeg er dybt berørt af at være her i dag, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt mandag aften i Mindelunden til de tidligere frihedskæmpere.

    – I traf et valg. I handlede. Vi skylder jer alle tak, sagde statsminister til de mange fremmødte og de danske tv-seere.

    Højtideligheden i Mindelunden mandag aften var arrangeret af Kammeraternes Hjælpefond i samarbejde med Holmens Kirke, Hjemmeværnet og Mindelunden.

    Danskere og en polak

    Mindelunden er gravplads og mindested for 106 af de faldne modstandsfolk, men blandt de begravede er også en polak, den eneste udlænding der har fået plads sammen med de danske modstandsfolk, og hans daværende kone – som er den eneste kvinde i Mindelunden.

    Polsk top-spion

    Det polske spion Lucjan Maslocha ligger begravet i Mindelunden sammen med sin polskfødte danske kone Anna (Lone) Mogensen. Lucjan var polsk officer under Anden Verdenskrig, og blev taget til fange af tyskerne. Han flygtede fra en fangelejr i Lubeck, men blev i første forsøg indhentet af tyskerne, der førte ham tilbage til fangelejren. Kort tid efter lykkedes det ham at flygte igen, og via Danmark hvor han tog kontakt til familien Mogensen, som han kendte fra Polen. Herfra kom han videre til Sverige, hvor han var bindeled mellem Warszawa og den polske eksilregering i London.

    LÆS MERE
    polennu.dk: En polak og en kvinde i Mindelunden

    Ikke helt frie

    Danmark fejrer befrielsen i dag, men det var nu ikke alle dele af landet der var blevet frie. Bornholm var fortsat besat af tyskerne, og den Røde Hær indtog øen og blev der frem til 1946.

    Mindedagene

    De tyske tropper i Danmark overgav sig den 4. maj 1945, Tysklands kapitulerede i Europa den 8. maj og Anden Verdenskrig (1939-1945) sluttede i august 1945, da Japan kaptitulerede.

    Alle de krige

    Den 9. maj fejrer Rusland afslutningen på den Store Fædrelandskrig (1941-1945) og indtagelsen af Berlin. Anden Verdenskrig blev indledt i september 1939, hvor Rusland og Tyskland delte Polen efter gensidig aftale, og Polen blev først et frit land igen i 1989.

    BILLEDARKIV
    Berlingske: Befrielsen i Danmark 4. maj 1945