Aarhus tiltrækker talentfulde polske studerende

    Michal_Lubas2

    Michal Lubas deler sit ph.d. studium mellem Aarhus og Warszawa. Foto: Susanna Pakkasmaa


    AARHUS: Internationalisering er vigtigt inden for den naturvidenskabelige forskning. Aarhus Universitet rekrutterer talentfulde unge studerende fra Polen med succes.


    De seneste tre år har Aarhus Universitet rekrutteret udenlandske studerende til ph.d. uddannelse på molekylær biovidenskab.

    Polske studerende udgør hovedparten af de 45 udenlandske studerende været i Aarhus enten som trainees eller ph.d. studerende.

    De er tilknyttet programmet Molecular Biosciences International Student Programme (MOBIL), som har til formål at øge internationalisering af ph.d.-uddannelse og forskning.

    Projekt i Aarhus og Warszawa

    Michal Lubas er en af de polske studerende.

    Han kom til Aarhus første gang i 2008 på et kort forskningsophold. Siden 2009 har han været ph.d.-studerende og gennemfører halvdelen af sit projekt i Aarhus og halvdelen i Warszawa.

    – Jeg er heldig nok til at være en del af store, fremragende grupper på begge universiteter. Jeg beundrer især Danmark for organisation, hvor formaliteter kan håndteres hurtigt, og du kan virkelig fokusere på dit projekt, siger han.

    Nedbrydning af celler

    Michal Lubas er lidt over halvvejs i sit projekt, som går ud på at beskrive nye aspekter af RNA-nedbrydning i humane celler.

    – I øjeblikket er jeg fokuseret på en funktion i cellen, der hedder RNA exosome, der er med til at styre, hvordan generne kommer til udtryk, forklarer Michal Lubas.

    Ambitiøse polske studerende

    Ditlev E. Brodersen er lektor på Molekylærbiologisk institut og har været vejleder for flere internationale studerende.

    Han mener, at internationalisering er et kerneelement indenfor naturvidenskabelig forskning.

    Ifølge Ditlev E. Brodersen er de polske studerende, der kommer til Danmark, meget ambitiøse.

    – De polske studerende er generelt væsentlig mere ambitiøse end gennemsnittet af danske ph.d.-studerende og de lægger også et større arbejde i deres ph.d.-studium. Når man vælger at tage til udlandet for at lave en ph.d. eller for et kortere ophold, så mener man det seriøst, siger Ditlev E Brodersen.

    Danskere bliver motiveret

    MOBIL-programmets leder, professor Torben Heick Jensen, er også meget begejstret for programmet.

    – Vi har fået nogle fremragende studerende, som er både fagligt dygtige og velmotiverede. Desuden inspirerer de vores danske studerende til at præstere bedre, siger han.

    50 procent udenlandske forskere

    MOBIL programmet rekrutterer udenlandske studerende til ph.d.-uddannelse på fem forskningscentre, som udfører forskning på højt internationalt niveau.

    De fem centre har alle et stort antal udenlandske medarbejdere. Målet er, at op til 50 procent af forskerne skal have en international baggrund.

    MOBIL er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond som en del af International Talent Recruitment Program under 2008-2011.